Loopbaantrechter

In loopbaanbegeleiding werk ik o.a. met de loopbaantrechter. Dit is een praktische en arbeidsmarktgerichte methode, waarmee ik je help antwoorden te vinden op vragen als: wat wil ik in werk? Wat past bij mij? Welke mogelijkheden zijn er voor mij op de arbeidsmarkt? Welke keuzes zijn nu belangrijk? Welke stappen kan ik het beste ondernemen?

Een loopbaantraject kan gaan over het vinden van concrete en realistische beroepsrichtingen. Maar ook over het (her)vinden van energie en perspectief. Waar het voor mij om gaat is dat ik je help richting te vinden in waar je plezier aan beleeft en hoe en waar je van betekenis kunt zijn. Zet jij de eerste stap?

Loopbaan coaching

Veranderingen zijn de enige constante in het leven. Als dit voor één levensdomein geldt, dan is het wel voor het domein van werk. De huidige arbeidsmarkt vraagt van jou als professional dat je blijft investeren in kennis, vaardigheden en persoonlijke en professionele ontwikkeling. Weten wat je daarin zelf wilt en hoe je dat kunt verwezenlijken, is belangrijk. Welke ontwikkeling past in je loopbaan geeft jou het stuur in handen?

In elke levensfase kunnen vragen opkomen over je werk. Voor twintigers en dertigers spelen andere zaken dan voor veertig-plussers. Want vanaf de middelbare leeftijd gaan bij veel mensen andere waarden en idealen een rol spelen in het leven. Betekenisvol werken wordt dan een belangrijk thema.

De rol van werk vanaf 40+

Hoewel er aanwijsbare verschillen zijn in de levensfase van veertigers, vijftigers en zestigers, hebben zij één ding gemeen: zingeving en betekenisgeving worden belangrijk(er) in hun leven. Daar horen existentiële vragen bij, dat wil zeggen vragen die in de kern te maken hebben met wat iemand echt wil in het verdere leven en hoe dat in te vullen.

Omdat 40-, 50- en 60-plussers nog actief (willen) zijn op de arbeidsmarkt, hebben hun vragen vaak ook betrekking op werk. Zo’n vraag kan soms al langere tijd sluimerend aanwezig zijn als een gevoel van iets anders willen of ‘moeten’, maar kan ook ineens aan de orde zijn doordat er een ingrijpende gebeurtenis in het leven heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld een ernstige ziekte, een scheiding, een sterfgeval.

Iets anders willen of moeten in je werk is één ding. Wat dat kan zijn, daarvan hebben de meeste mensen geen of maar een vaag idee.

Opnieuw kaderen

Wanneer er iets gebeurt waardoor werken lastig is (geweest) en het perspectief van of op werk is veranderd, kan het nuttig en nodig zijn om het werk/werken opnieuw te kaderen. Maar ook wanneer de waan van de dag overheerst en het gevoel geleefd te worden, kan stilstaan bij wat werkelijk belangrijk is nodig zijn. Dit om weer zicht te krijgen op wat op wat iemand wezenlijk en echt belangrijk is in het werk en leven. Om dat weer te kunnen ervaren en daarin een eigen koers te volgen, is het belangrijk het eigen midden te hervinden. Loopbaancoaching is een goed middel om dat te bereiken.

Ondernemen in je levensloop

Welke leeftijd je ook hebt, als je je werk zo goed mogelijk wilt uitvoeren en fysiek en mentaal fit wilt blijven, is investeren in jezelf onmisbaar. Wanneer je door de verschillende levensfasen heen periodiek stilstaat bij wie je bent, wat jou drijft en wat je op dat moment nodig hebt, kun je bewuster keuzes maken die passen bij jouw toekomst.

Door loopbaancoaching kun je je ook (weer) bewust worden van je roeping en het werk dat daar bij past. In gesprekken besteden we aandacht aan wat jou gemaakt heeft tot wie je nu bent en wat je daarin hebt ontwikkeld. Je ontdekt stap voor stap waar en waarmee je goed tot je recht kunt komen in werk en je van waarde kunt zijn. Je leert welke keuzes daar het beste bij passen en welke stappen je kunt ondernemen. Zo word je ondernemer in je eigen levensloop.

Heb je een loopbaanvraag? Neem gerust contact op!

‘Annita kan goed tussen de regels door luisteren. Toen ik vastliep in mijn werk heeft ze me geholpen om dingen te ordenen en overzicht te krijgen. ‘

– cliënt