Reflectie als sleutel voor ontwikkeling en herstel

Elke verandering begint met een vraag. Vragen zijn de richtingaanwijzers in ons leven. Op jezelf reflecteren begint ermee.

Een vraag is een spiegel, een motivator en een gids: hierin leeft jouw innerlijke verlangen. Een innerlijke vraag staat aan de wieg van een verandering, een nieuwe ontwikkeling.

Vragen zijn bronnen van inspiratie, nemen je mee op ontdekkingstocht en zetten je aan het denken. Ze brengen je nieuwe inzichten en geven je toekomst een andere kleur.

Heb jij een innerlijke vraag? Luister dan eens naar wat deze je wil je vertellen. Hij is het waard om te bekijken en aandacht aan te geven. De beweging die van daaruit ontstaat, brengt je op de weg van de antwoorden.

Coaching in levensfasen en werk

In mijn coachpraktijk is ruimte voor mensen die coaching als middel wil inzetten om vragen over of belemmeringen in het (werk)leven te onderzoeken. Ik geloof dat ieder leven fasen kent waarin tijd en ruimte maken voor persoonlijke en professionele vragen nodig is om verder te komen.

Beweegkracht

In mijn benadering van een vraag of probleem kijk ik naar de hele mens en staat de verbinding met jezelf en de wereld om je heen centraal. Ik werk toekomstgericht, vanuit het heden en betrek daar altijd het verleden bij: zonder terugkijken kun je niet loslaten en is er geen vooruit.

Om te veranderen en weer in beweging te komen is als slingeren aan een apenbrug. Je moet op een bepaald moment loslaten om vooruit te komen.

Deze uitspraak van de schrijver en dichter C.S. Lewis past daar mooi bij. Ik geloof dat elk mens beschikt over mogelijkheden en vaardigheden om vragen die van binnen leven te onderzoeken en op het spoor te komen van antwoorden. De kunst is om daarmee in contact te komen. In dat proces kan ik een gids zijn.

Eigenaar worden van je vraag

Niet-weten is het vertrekpunt in al mijn coachtrajecten. Mijn coachstijl kenmerkt zich door vragen stellen, op de antwoorden te reflecteren en soms een ander perspectief aan te reiken. Maar ook door mee te voelen in stil zijn. Zo hoop ik een bijdrage te leveren aan het proces waarin iemand eigenaar kan worden van zijn vraag en kan aankijken wat nodig is. Dan kan ruimte ontstaan voor verandering en ontwikkeling.

Door betekenis te geven aan ervaringen op de levenslijn en te onderzoeken in of bepaalde besluiten of patronen nog helpend zijn in het huidige leven, kunnen nieuwe inzichten ontstaan die richtinggevend zijn voor de toekomst.

‘Coachen is de kunst om aandachtig, authentiek en doelbewust vragen te stellen, zonder te weten wat het effect precies zal zijn’

-boek De Juiste Vraag