Reflectie als sleutel voor ontwikkeling en herstel

Elke verandering begint met een vraag. Vragen zijn de richtingaanwijzers in ons leven. Op jezelf reflecteren begint ermee. Een vraag is een spiegel, een motivator en een gids: hierin leeft jouw innerlijke verlangen. Een innerlijke vraag staat aan de wieg van een verandering, een nieuwe ontwikkeling.

Vragen zijn bronnen van inspiratie, nemen je mee op ontdekkingstocht en zetten je aan het denken. Ze brengen je nieuwe inzichten en geven je toekomst een andere kleur.

Heb jij een innerlijke vraag? Luister dan eens naar wat deze je wil je vertellen. Hoe je ook omgaat met je vraag, weet dat hij het waard is om te bekijken en aandacht aan te geven. De beweging die van daaruit ontstaat, brengt je op de weg van de antwoorden.

Levensfasen coaching

In mijn coachpraktijk biedt ik ruimte aan mensen die coaching als middel wil inzetten om vragen over of belemmeringen in het (werk)leven te onderzoeken. Ik geloof dat ieder leven fasen kent, waarin tijd en ruimte maken voor persoonlijke en professionele vragen nodig is om verder te komen.

Beweegkracht

In mijn benadering van een vraag of probleem kijk ik naar de hele mens en staat de verbinding met jezelf en de wereld om je heen centraal. Ik werk  toekomstgericht en betrek daar het heden en verleden bij. Verbinden wat los lijkt en losmaken wat vast zit leidt tot beweegkracht. Daarmee kom je verder leert de ervaring.

Om te veranderen en weer in beweging te komen is als slingeren aan een apenbrug. Je moet op een bepaald moment loslaten om vooruit te komen.

Ik geloof in deze uitspraak van de schrijver en dichter C.S. Lewis. En ook dat iedereen dit kan. Ieder mens heeft de kracht om moeilijkheden in het leven te overwinnen. En elk mens beschikt over mogelijkheden en vaardigheden om vragen die in hem leven te onderzoeken en op het spoor te komen van antwoorden. De kunst is om daarmee in contact te komen.

Eigenaar worden van je vraag

Niet-weten is het vertrekpunt in de coaching. Ik help mensen om hun vragen concreet te maken. In het proces van het formuleren van de vraag, hem je toe-eigenen en ermee aan het werk gaan, wil ik hen spiegelen en een gids zijn. Zo kan er ruimte ontstaan voor noodzakelijke veranderingen en ontwikkeling.

Door betekenis te geven aan ervaringen op de levenslijn en te onderzoeken in hoeverre de uitleg ervan helpend is in het huidige leven, kunnen nieuwe inzichten ontstaan die richtinggevend zijn voor de toekomst.

‘Coachen is de kunst om aandachtig, authentiek en doelbewust vragen te stellen, zonder te weten wat het effect precies zal zijn’

-boek De Juiste Vraag