Ik geloof dat ieder mens zijn eigen pad in het leven kan vinden en volgen. En ook dat je alleen op dat pad het beste uit jezelf kunt halen, hoe onbegaanbaar het soms ook lijkt.

Je eigen levenspad volgen: het leven dat je leidt omarmen. Eigenaar worden van je eigen verhaal. Leren omgaan met wat je tegenkomt: liefde, vreugde, geluk, onrecht, pijn en verdriet. Jouw leven, met alles erop en eraan.

Wat je meemaakt(e) integreren in je denken, voelen en doen: daar word je innerlijk rijker van. Dat zijn grote woorden, ik weet het! En ook dat dit in de dagelijkse praktijk vaak een hele klus is. Dat aankijken en ermee omgaan, vraagt moed.

Jezelf in je kracht en kwetsbaarheid leren kennen. Dat kan door een onderzoekende houding naar wat je denkt, voelt en doet en de bereidheid om te vormen wat nodig is. Van daaruit verbind je je beter met de wereld om je heen. Ga jij het aan?

Levensfasen en levensvragen

Levensvragen zijn vragen over je leven. Ze komen in elke levensfase voor. Elke levensfase kent zijn eigen dynamiek en ontwikkelingspotentie en daar horen  heel eigen vragen bij. Het zijn vragen die ogenschijnlijk toevallig opkomen. Ze nodigen je uit om naar te kijken, luisteren en er desgewenst iets mee te doen. Dat klinkt heel simpel, maar in de dagelijkse praktijk is dat het vaak niet. Want een levensvraag kan behoorlijke turbulentie veroorzaken.

Levensvragen gaan over jouw idealen, waarden, relaties. En over houvast en richting, zin en betekenis, toekomst en perspectief. Ineens is je leven ingewikkeld en een uitweg vinden complex. Je kunt er als mens behoorlijk in vastlopen. Toch wordt later in de tijd meestal duidelijk dat de onrust en de chaos die de levensvraag met zich meebracht, de opmaat was voor groei en ontwikkeling.

De persoonlijke levensweg in zeven fasen

Heb jij ook wel eens een levensvraag?

 • Waarom overkomt mij dit?
 • Wat is er nou werkelijk belangrijk voor mij?
 • Het is zo’n chaos in mijn hoofd. Hoe kan ik dat op orde brengen?
 • Mijn ziekte heeft me onzeker gemaakt. Hoe krijg ik weer vertrouwen?
 • Wat maakt dat ik zo vaak een conflict heb met anderen?
 • Waarom voel ik me zo leeg van binnen?
 • Ik heb alles wat ik wilde bereiken en toch voel ik me niet gelukkig. Wat kan ik doen om dat te veranderen?
 • Hoe kan ik van binnen rustiger worden?
 • Mijn werk geeft me geen voldoening meer. Wat kan ik nu ondernemen?
 • Door mijn leeftijd voelt het alsof ik een grens ben gepasseerd. Wat kan en wil ik eigenlijk met de rest van mijn leven?
 • Na het overlijden van mijn dierbare ben ik de richting in mijn leven kwijt geraakt. Hoe vind ik weer houvast?

Een levensvraag is een mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. Loop je al een tijdje rond met zo’n vraag en wil je daarover sparren met iemand die professioneel betrokken is? Weet je welkom in mijn praktijk.

‘Annita zet losse levensgebeurtenissen in het perspectief van de levensloop, een groter perspectief. Dat gaf mij overzicht en houvast.’

-cliënt